Dreams can't die, can't dry, they can't

Så här ligger det till: Gräset är grönast på den sida du inte är. Det finns inget att göra åt det. Du sträcker på halsen och ser den ljuvliga grönskande färgen där borta, försöker gå närmre, kan inte. Du ser ner på ditt eget gräs, de blekvissna stråna. Här är det du äger. Det som är ditt.


Dröm.
Dröm om det du inte har.
Är det inte
det
drömmar är till för?


Varför suktar jag som en fattig? Det finns så mycket jag skulle kunna få, här på min sida, där gräset är blekt men ändå växer. Det växer, och ändå doppar jag min pensel i mina färgrika drömmar, målar grässtrå för grässtrå, och färgen bleknar bort inför mina ögon, den håller inte och jag doppar penseln igen och igen tills den dag då mina drömmar töms på färg, torkar ut eller vägrar fästa sig på penseln.
Kanske är det inte mig det är fel på. Kanske kan gräs aldrig ha annat är blekgröna kinder. Kanske är det lika blekgrönt på andra sidan, bara det att mina ögon uppfattar det som så grönskande grönt... Men den tanken vill jag inte bära, då skulle mina drömmar dö. De får inte dö.


Hon utan hem

Såg ni himlen ikväll? Den brann, som om Gud tänt eld på den. Nu är den på väg att slockna, färgerna mattas ut i horisonten... Men vacker var den.
Mina ben behövde sträckas på, och mitt sinne behövde luftas så jag lämnade mina ångestladdade tentastudier och gick ut för att köpa yoghurt och bröd. Kylan hade vaknat i luften, ändå lyste eldlöven på marken, en varm syn. Som om vi befann oss någonstans mellan höst och vinter, vacklandes.

Hon stod utanför affären när jag kom ut igen. Sliten, grå. Ihärdigt kramandes bunten med tidningar i famnen, som om de kunde värma henne, hon utan hem. I min famn bar jag yoghurt och bröd, och mina fickor var nu tomma. Men ett leende kanske värmer, det är ju vad de säger, och något ville jag ge henne så när hon såg upp gav jag henne ett. Men inget hände i de färglösa ögonen. Istället började munnen gå, och som ett barn som lärt sig något utantill började hon rabbla: Köp Alumna, de hemlösas tidning, Alumna... som om jag tryckt på en knapp. Mitt leende registrerade hon inte ens. Och jag tänkte att hon var trasig, ur funktion... tömd på känslor, på tro, på färg. Det fanns inget jag kunde göra för henne.
Jag vek av, gick förbi. Gud sköt en eldpil över himlen. Jag undrade om hon kunde se det vackra.


Litet söndagsinlägg

Igår lämnade jag digerdöden och franska revolutionen på skrivbordet och följde med mamma till Amnestys bokmässa. Tanken var främst att hindra pappa från att köpa för många böcker (vi har ju redan 33 bokhyllor fulla), men han hade hunnit sticka från platsen med sitt byte när vi kom dit.
Det var fullt av folk, men mamma och jag passade ändå på att utforska den långa raden av bokfyllda lådor. När jag gick där och fyllde famnen med den ena boken efter den andra insåg jag hur mycket jag saknar att läsa. Ironiskt nog är det just detta jag gör hela min tid, men faktaböcker är bara inte samma sak.
Jag saknar verklighetsflykten... känslan av lugn som infinner sig när jag får krypa upp i min fåtölj och förlora mig själv i en annan värld. En värld där det finns så mycket rikedom att hämta, så mycket vishet, tro och passion. Eller slå upp en poesibok, försiktigt vända blad efter blad och smaka på varje ord... 

Varför var jag så stressad på gymnasiet? Visst, det var mycket att göra, men jag hade alltid lite tid över åt att läsa. Den friheten har jag inte nu, det känns inte så i alla fall. Nu har stressen en helt annan dimension. Men jag har faktiskt klarat mig hittills, bättre än jag har förväntat. Faktiskt fick jag VG på senaste tentan! Den glädjen värmer fortfarande. Nu återstår bara att klara de två sista!

,



Ge mig tid att tänka,
ge mig tid för ord
Så att jag kan skriva igen
och bli mer människa


RSS 2.0