Rosorna är ändå fula, nästan vissna i kanten, vem vill ha en sån?

Vart jag än går idag möts jag av äckliga rosa geléhjärtan, röda rosor och löjliga hjärtformade kort. Idag är det alla hjärtans dag. Fast inte mitt hjärtas, det kan jag lova. Jag är en trogen bojkottare av denna "hyllningsdag". Varför? Den frågan kan ni ställa er själva; varför finns denna dag? Den finns för affärernas skull. För pengars skull. För kommersialiserings skull. För made in Kenya. 
Men ja! Låt oss hylla denna dag då tusen och åter tusen människor går runt med en klump i magen och blir vackert påminda om sin egen ensamhet och kärlekslösa singelliv. Rosor kan vara så vassa.

Personligen förknippar jag denna dag med högstadieångest och självförtroendehål. När drottningarna paraderade korridorerna fram med sina rosor triumferande lyfta, och jag öppnade mitt skåp och fann att det var fullproppat av falska kärleksbrev, skrivna av någon som valt mig med omsorg (inte den snälla sortens omsorg). Det var en viss sorts människor som fick rosor, och jag tvivlar nu på att dessa kommer att höra till dem som i slutändan får lyckliga och kärleksfyllda liv, men det är en annan femma. Faktum kvarstår: det hat jag då kände mot alla hjärtans dag är idag lika starkt. Skillnaden är att jag på senare år har insett hur idiotiskt hela grejen var (och är). Jag trodde att folk skulle vara förnuftigare ju äldre man blir, men det verkar som att även vuxna låter sig luras av det kommersiella och samma drottningar paraderar med rosorna i högsta hugg.

Ja visst, visst kan man ha en kärleksdag! Har du någon att hålla i hand, så välj ut er alldeles egna dag och gör något mysigt av den. Det finns trots allt 364 dagar att välja mellan. Så varför välja att hylla er kärlek på en sådan här dag då er kärlekslycka stänker på de ensamma olyckliga och endast väcker sorg och förakt hos andra? Hur kan man vilja det? Det är lika fel som att gå fram till en fattig och stoltsera med att man är rik.


Summa summarum, det finns en positiv sak med allt, så även med denna dag: det dröjer ett helt år tills den kommer igen.


A muffy day!

Efter att ha spenderat alldeles för mycket tid framför Masterchef USA (tre säsonger finns på youtube), och blivit farligt inspirerad, unnade jag mig själv att tillbringa morgonen i köket för att baka dessa (syndigt goda) muffins (se bild nedan). Som somliga av er vet bemästrar jag inte konsten att baka den där klassiska kladdiga kladdkakan, vilket är lite ironiskt med tanke på att a) det sägs vara en sådan grej som alla kan göra och lyckas med och b) att jag jobbar på ett café där specialitén är just detta bakverk - oroa er inte, ni som är gäster på Sandkakan, jag har avsagt mig från allt kladdkakebakande innanför caféets väggar. Faktum är att jag har avsagt mig från kladdkakebakande överhuvudtaget, något jag tillkännagav offentligt, dvs på facebook, den 23 augusti 2012 och det löd så här:

"Jag har något att tillkännage. Efter många års försök, och efter otaliga metoder och variationer måste jag erkänna för mig själv, och för allmänheten (det är för ert eget bästa), något jag hållit för mig själv länge och febrilt försökt förneka: Jag kan inte baka kladdkaka. Har aldrig lyckats. Har aldrig fått till den karaktäristiska kladdigheten som så många finner utsökt. Har istället, åtskilligagånger och senast för fem minuter sedan, tagit ut ett torrt, alldeles-vanlig-tråkig-chokladkaka-resultat ur ugnen. Se det här som ett officiellt uppgivande. Jag ger mig. Ska aldrig baka kladdkaka igen. Näver äver äver. (Någon som vill komma hit och äta min chokladkaka? Måste dock förvarna att den har en smak av besvikelse)"

Såå, för att komma till den kladdiga saken: jag lyckades idag. Mer eller mindre, för en klassisk kladdkaka var det ju inte. Gav mig på att testa det här fantastiska receptet från en mycket fantastisk blogg: Vita kladdmuffins, dvs muffins med vit choklad. Inte mer komplicerat än så, men resultatet var både kladdigt och gott. Att jag är supernöjd och att jag kommer att baka det här en massa gånger från och med nu, är också något jag kan tillägga. Nu kommer det ni alla väntat på; bildbevisen. Titta bara på kladdigheten i mitten!




Yummieyummieyumm!

och så vill jag också tillägga att jag är förälskad i min nya muffinsplåt som kan hjälpa mig att producera dessa små kreaktioner (se så små de är!):

 



Okej, nu får det vara slut med muffinshysteri på bloggen för idag. :) godkväll, alla läsare!

Om skönhet

Det skönaste finns i musiken. Pärlor av toner, blå, lila, röda, skimrande rosa, glittrande gula. De dansar för mig, leker med mitt hår, andas mot min kind och viskar tårar i mina ögon. Jag drar ett andetag för att fyllas av tonerna, jag vill andas musiken, smaka på alla nyanser. Kanske är det dess frihet jag älskar, den svepande friheten som kan flyga över hela världen och aldrig fastna i några nät. Den förlåtande friheten som kan få de hårdaste ögon att mjukna, de ensligaste själar att lysa upp. Den skimrande friheten som kan sätta glans på ett redan vackert leende, som kan glittra i stjärnorna om natten, som bor mellan molnbergen och solstrålarna och när som helst kan sväva in i någons hjärta.
Det skönaste finns i musiken. Det skönaste finns för alla.

Lilla Smilla

Idag är det 4 år sedan vår lilla katt dog. Vi saknar henne mycket.
 



 
 

RSS 2.0