It's all about the money

Varför?
Varför måste pengar ligga till grund för vår lycka? Varför måste de spela så stor roll? Hur många gånger hör man inte att pengar, de ger ingen lycka. Det bästa i livet kan inte köpas för pengar. Men i fattigdom är livets bästa ändå svagt och grått, utan pengar finns ingen tillvaro. För hela vårt samhälle är uppbyggt av pengar, det är pengar vi lever av, pengar som får oss att våga... Den som inte har pengar kan inte vara lycklig. Och ja, det är väl ett handikapp. Men det går inte att komma ifrån; pengar styr vår lycka. Hur många ligger inte vakna på natten och vrider sig till tidiga timmar, när sömnen slaktas av just dessa orostankar... den oifrånkomliga och ständiga bristen på pengar, pengar, pengar... hur ska jag få det att gå ihop? Åh, hur ska det gå? För pengar ger frihet, de vidgar människans rörelserum, de sätter färg på tillvaron, gör det lättare att andas. Bara det att ha råd att vila, att ha råd att kunna lägga ifrån sig arbetet en stund och ta upp en god bok. Att ha tid att ta en promenad i solen utan att behöva tänka; jag borde jobba, måste egentligen... Vetskapen att varje minut man lägger på arbetet bidrar till att tillvaron i slutändan går ihop, att kostnaderna täcks precis... räddningen blir ofta att avstå från semestern. Att arbeta med neddragna persienner för att slippa se människorna som har råd att sitta i solen med halvslutna ögon.

Jag har varit på besök i de rikas värld, jag har sett deras frihet. Men jag längtar inte efter deras rikedom. Mycket pengar gör människor naiva, blinda för andras världar. Det är en slags medveten naivitet; de vet inte hur de ska hantera att just de har belönats med så mycket pengar medan andra arbetar ihjäl sig utan att få ett öre extra. Så de vänder andra kinden till, tränger bort de mörka tankarna, och lever sina lätta liv.


Mrs Hepburn: We don't care about money here. 
Howard Hughes: That's because you have it.

The Aviator (2004)


Det största målet i livet är inte rikedom, människor som endast strävar efter detta är sorgliga. Men för att en människa ska kunna vara lycklig måste hon vara lite friare, fri från de tunga tankarna som håller henne vaken om nätterna... Och hon skulle äntligen kunna ha råd att läsa den där boken utan att ha dåligt samvete, och kunna sitta i solen när den första vårvärmen drar fram...
Och kunna känna glädje, att kunna säga "åh, tack vad fin!" när hon får en present som hör till det dyrare slaget av sin make. Att inte få den där ängslan i blicken istället, den som hon borrar ner i golvet när hon svagt yttrar orden; "... hur ska vi ha råd med den här?"

Djävulen är utanför.

Han står utanför huset, hans fötter är som fastskruvade i trottoarens grova matta. Ett litet leende leker på hans läppar, som om han redan njöt av tanken på vad han skulle komma att åstadkomma, ännu en gång.
Jag ser honom från mitt fönster, känner obehaget stiga. Försiktigt drar jag för gardinerna i mitt inre, försöker gå därifrån, försöker inte låtsas om. Men när jag återvänder till mitt fönster står han fortfarande där. Inte ens vinden kan rubba hans blonda hår, hans stirrande leende förföljer mig trots att han stilla står. Han kanske inte ser mig, kanske inte ser mig, han kanske bara råkar stå utanför mitt hus, han kanske inte alls vill mig illa... Men så, i en paralyserande sekund, vänds hans blick mot mitt fönster. Och han ser mig.
Mamma, pappa, vi måste fly. Han vill åt mig för att jag är ung, jag är framtiden och han vill stoppa mig, tillintetgöra mig och mina värderingar... Men innan orden ens har nått fram hörs dörren slå igen därnere. Steg hörs i trappan, tunga, målinriktade.
Breivik står i mitt vardagsrum, Breiviks kängor fläckar mitt parkettgolv, Breivik leende är lugnt när han höjer sitt vapen...
Och jag vaknar med ett ryck.


Tre gånger på en och samma natt, från fötterna på trottoaren till det sista leendet. Till slut vågade jag inte somna om. Inte ens mitt undermedvetna kan fly honom längre. Han är överallt. Han sitter vid mitt frukostbord när jag läser tidningen, han sitter i tv-soffan när jag dricker te, han går vid min sida i affären och nu viskar han också i mina drömmar.
Men jag är inte ensam. Den blonde djävulen står utanför allas hus, han dricker te i allas vardagsrum och ler vid allas frukostbord. Vi kan inte fly honom. Men vi kan bekämpa honom, vi kan höja våra röster och utplåna hans leende. Hans tid har stannat, men vi är fortfarande framtiden. Det är vi som har makten, nu och för alltid.

En stund i natten

Jag ber om ursäkt för att jag är så otroligt inaktiv. Min uppsats tar all min tid, och dödar den inspiration som hade kunnat bli över.

Men min kärlek till orden kan inte dö. Jag återvänder till orden om och om igen, de brinner som små eldslågor i natten, och det är hos dem jag hämtar mitt bränsle... Natten är stilla ikväll. Regnet som knackade på mitt fönster för någon timme sedan har nu slumrat in, det ligger i gräset och sover.


Det är de stilla stunderna
som du ska leva på.
Ikväll har intet,
intet skett
men något sker ändå.
En fågel och ett vårregn
har sjungit dig en sång
Tag med den –
den kan hjälpa dig en gång


Jarl Hemmer

Låt mig drömma.

Tänk om mina drömmar aldrig slår in. De drömmar jag har haft vid min sida sedan barnsben, de som varit stadigt självklara ända från det att de föddes... Drömmar jag klamrat mig fast vid när jag tvivlat på livets lycka, drömmar som fått mig att tänka the best is yet to come? Tänk om de aldrig kommer, tänk om de aldrig slår in.

Ändå är det inte mycket jag drömmer om. Jag gapar inte efter mycket. Drömmen om att ge ut en bok som blir omtyckt, den har jag sakta lagt på hyllan. Den står visserligen ostadigt på hyllan och kan när som helst falla över mig igen och övertala mig om att hyllan inte är dess rättmätiga plats... då kommer jag lyssna till den. Men de drömmar jag aldrig har slutat att lyssna till, de vars fullbordan jag ser som själva meningen med livet, de håller fortfarande hårt i mig och jag i dem. Drömmen om ett äktenskap, en kärlek som varar livet ut. Med någon som gör mig lycklig, någon som är god mot mig. Drömmen om en familj, om barn och kanske ett husdjur, och ett stadigt yrke som jag kan försörja dem med. Ett yrke som jag kan trivas med, för jag har sett olyckan och bitterheten i att inte trivas med sitt yrke. Och så drömmer jag om att kunna skriva, att aldrig tappa förmågan.

Det är mina drömmar, är det för mycket begärt? Jag kan inte säga att det är för mycket begärt, för vad ska jag då tro om mig själv, vad ska jag då lita på och drömma om? Var finns min stadighet då...

Däremot inser jag att det inte kommer att bli lätt. Att det inte kommer att bli som jag har tänkt mig. Jag är ännu ung, men blir äldre. Och ju äldre jag blir, desto svårare kommer det bli för mina drömmar att slå in. Då måste jag kanske bädda ner mina drömmar, lägga dem på hyllan bland de andra från början ostadiga drömmarna... Och jag vill inte det. Vill inte bli tvingad att göra det. För vad har jag då.


Kyssande vind

Han kom som en vind.
Vad bryr sig en vind om förbud?
Han kysste din kind,
han kysste allt blod till din hud.
Det borde ha stannat därvid:
du var ju en annans, blott lånad
en kväll i syrenernas tid
och gullregnens månad.

Han kysste ditt öra, ditt hår
Vad fäster en vind
sig vid om han får?
På ögonen kysstes du blind.
Du ville först, ej alls
i början besvara hans trånad.
Men snart låg din arm om hans hals
i gullregnets månad


Från din mun har han kysst
det sista av motstånd som fanns.
Din mun ligger tyst
med halvöppna läppar mot hans.
Det kommer en vind och går:
och hela din världsbild rasar
För en fläkt från syrenernas vår
och gullregnens klasar.


Hjallmar Gullberg


Vad vill jag säga med denna dikt? Vad har den med mig att göra? Kanske inget, kanske allt.




Jazz

Igår var mamma och jag på Mejeriets jazzbrunch där bland annat fantastiska Jan Lundgren (piano), Harry Allen (sax) och Jacob Fischer (gitarr) spelade (A Tribute to Stan Getz & Jan Johansson). Inträdet var gratis om man var under 20 år (yes!)
Vi såg bara andra halvan av konserten med dessa musiker i världsklass, men det vi såg var helt fantastiskt. 
Det slog mig dock att trots att inträdet var gratis för ungdomar så fanns det nästan inga där förutom jag. Jag såg en som var i min ålder, resten var 40-50 +. What a waste! Förstår inte hur ett sådant arrangemang inte kan tilltala eller locka unga. 

Själv har jag vuxit upp med jazz, och mammas cd-skivor med Chet Baker, Stan Getz, Louis Armstrong och Ella Fitzgerald är fortfarande magiska för mig. När jag blev äldre skaffade jag egna plattor, Monica Zetterlund, Bill Evans, Rigmor Gustafsson... Då och då får man frågan: Vad lyssnar du på? Jag lyssnar på mycket, i olika genrer, så man får prioritera i svaret. Ofta har jag svarat: 60, 70-talsmusik, typ Pink Floyd, Beatles... Eller om jag vill nämna några nutidsband, kanske Radiohead eller Tingsek. Men på senare tid har jag lagt till: "Och så gillar jag jazz också." Och det är vid detta uttalande jag får flest positivia reaktioner. Fler än man kunde tro har lyst upp och sagt "Nämen, det gör jag också!" Intresset är större än man kan tro.

När jag var 16 år var jag ihop med en kille som inte alls brydde sig om jazz. Men en dag då jag satt i hans rum och han satt vid datorn och gjorde något, så fick jag höra Billie Holidays stämma leta sig in genom dörröppningen. Jag smög ut ur rummet och följde sången. Den kom från pappans rum, och jag kunde bara inte låta bli, jag var tvungen att gå in till honom. Sedan fastnade jag där. Vi talade om jazz, förhörde varandra om olika artister och lyssnade på olika låtar. Tiden flög iväg, och plötsligt stod min dåvarande pojkvän i dörröppningen och undrade vart jag hade hållit hus, vad vi höll på med. Jag kollade på klockan. Det hade gått 40 minuter, bara sådär. Det är något väldigt uppslukande med jazz. "Jag hoppas att du får ett bra inflytande över min sons musiksmak!" sade pappan innan vi lämnade rummet. (Tyvärr blev det inte så.)

Okej, här är ett klipp med några av artisterna vi såg igår (gårdagens konsert hade dock ingen sångare) Lyssna, det svänger!



RSS 2.0