Piece of cake!

Oj... idag har jag stått i köket i 5-6 timmar. Men jag har också varit otroligt produktiv! Ni kanske är lite nyfikna på vad jag har sysslat med. Här är en lista på saker jag uträttat i röran mellan ingredienser och disk; 


  • 4 st laxpajer till min student. (Har gjort några stycken tidigare)
  • Wienerstänger till min brors öppet hus i morgon. (Han har ett antikvariat, klicka in er här och läs mer:) http://henninghansen.se/
  • Färsfyllda paprikor på risbädd a la 70-tal. Lördagslunch till familjen. Mycket godare än jag hade väntat mig!
  • En maffig kladdkaka som just nu står i ugnen. Den här gången ska jag göra den riktigt kladdig!
  • Nästa projekt: baka päron & after eight-paj till min körtelfebersjuke broder som ligger på soffan i rummet intill. Han behöver tröstäta lite och jag tänkte visa mitt största medlidande deltagande och hjälpa honom... Har redan smygstartat på den medan kakan ännu ockuperar ugnen!
Men även om det i längden är tröttande, så älskar jag verkligen att göra det här. Särskilt att baka, det är något av det bästa jag vet. Särskilt om man har någon att baka till! Men själva bakandet är också underbart i sig. I morse strålade solen in i köket där jag stod i mitt rödrutiga förkläde och bakade wienerstänger. I bakgrunden spelade jag jazz på hög volym och sjöng med bäst jag ville. Jag lyssnar nästan alltid på jazz när jag bakar. Det hör liksom till. Några av mina favoritcdskivor som brukar gå varma vid baktillfällen:





Koop, Koop Islands





Fullspäckad med odödliga klassiker





Ultimata jazzskivan om ni frågar mig. Den är och förblir oslagbar!



Sleepless på Husmansvägen

Varför kan jag inte sova nuförtiden? I natt vaknade jag redan klockan tre, fastän jag lade mig vid tolv. Efter att ha legat och vridit mig i tre timmar, bestämde jag mig för att gå upp och plugga lite. Jag har svept in mig i min stora rutiga hemmaskjorta som på senare tid har kommit att ersätta min morgonrock.
Veckan har varit ganska lugn, det är inte speciellt mycket kvar i skolan nu. Tre uppsatser ska in nästa vecka. Sedan är det slut. Som tur är har man gott om tid att jobba, alla lektioner ställs in hela tiden. Den här veckan har jag sammanlagt haft två stycken, och har min tredje och sista idag. När jag kom till skolan häromdagen upptäckte jag stora plakat där det stod att skåpen skulle tömmas "senast idag!!". Kort varsel? Jag tömde i alla fall lydigt mitt skåp, och det slog mig att detta var sista gången jag skulle utföra denna handling. Jag tog av hänglåset och satt med det i handen en stund. Det är så litet, och ändå har jag haft det ända sedan åttan. Tänk... Vilken evighet. Och nu ska det pensioneras.


Trogen följeslagare.



Nej, nu är klockan 06:20. Ska smyga upp till köket och försöka baka detta intressanta frukostbröd:


http://kryddburken.se/2011/05/08/brod-i-stekpanna/

Mission accomplished

Jag måste säga att jag är förvånad, det hade jag inte trott.

Hela min uppväxt har jag fått höra att jag är undernärd, att jag väger för lite. Jag har alltid legat under kurvan för vad som anses vara normalt. Men jag har följt min egen viktkurva och det som har klassats som "onormalt" har varit fullt normalt för mig. Det var dock inte roligt i högstadieåldern när man som mest klankade ner på sig själv, och var extra mottaglig för skitsnack och pikar. Kul var det till exempel inte när biologiläraren skulle definiera en anorektiker utifrån en viss längd och en viss vikt, och han tog upp exakt min vikt och längd som definition...

Det fick ett slut för två år sedan när min vikt pga en hormonrubbning rusade upp 4-5 kg. Sedan dess har jag velat gå ner det där, för jag ville ha tillbaka min "normala" vikt, men jag kan inte säga att jag försökt seriöst. Men så bestämde jag mig, i början av april satte jag på mig hårdhandskarna. Idag, 44 dagar senare, vågade jag äntligen ställa mig på vågen.
Min första tanke var att det inte kunde stämma, så jag sprang upp för trappan och testade mammas våg också. Samma resultat: jag hade gått ner 4 kg på 1,5 månad. 4 kg på 1,5 månad! Det är nästan skrämmande. Jag trodde det rörde sig om max 2 kg. Men jag måste säga att det inte har varit lätt. 

För den som vill gå ner i vikt finns det bara en metod som garanterat fungerar: ät mindre, motionera mer. Knepet är att lära sig att inte vara rädd för hungern. Se den inte som något som måste bort illa kvickt, vänj dig vid den istället. Jag talar som en anorektiker, jag märker det. Och jag förnekar inte att jag under den här perioden har utvecklat ätstörningar, och drivit mig själv längre än vad jag borde ha gjort. Men jag är på väg åt rätt håll, nu äter jag mig mätt igen. Någon anorektiker kommer jag inte att bli, det försäkrar jag. Men jag måste bara säga att jag är stolt över mig själv! Och det är otroligt härligt att kunna ha alla kläder igen, somliga har jag inte kunnat ha på år. Ni bryr er antagligen inte ett skvatt, men jag kände ändå att jag ville dela med mig av detta. :)

Sockrade persikor

Vissa dagar behöver man ta sig friheten att ta den sista mjölken i huset för att göra en kopp varm choklad. Tappa upp ett fotbad och sätta sig i fåtöljen. Tänka över saker och ting medan Sigur Ros sjunger hittepåspråk på lagom volym. 

Jag undrar om sprickor går att laga. Vi kan i alla fall inte dölja dem längre. Till en början kunde omvärlden inte se dem, och vi var noga med att täcka dem med våra egna fötter. Borsta lite grus över och förneka att de fanns där. Men nu har sprickorna vidgat sig och gruset silar ner i avgrunden. 

Jag undrar om en sprucken familj går att laga.


En bild flimrar förbi. Vi sitter där på bänken utanför närbutiken, i en pöl av solsken. Du blickar ner i godispåsen och väljer omsorgsfullt ut en sockrad persika. Innan du hade fyllt skopan i butiken hade du nöjt konstaterat att persikorna var "äkta" vara, som du brukade kalla det. Det fanns en falsk vara också, den åt vi ibland trots besvikelsen med inställningen att falska sockrade persikor åtminstone var bättre än inga persikor alls. Nu för du persikan mot munnen och det vattnas redan i munnen på mig. Medan jag sträcker ner handen i påsen fumlar du med din mobil och snart brer sig tonerna av Radioheads "Knives out" ut över bänken. Man blir aldrig för gammal för lördagsgodis, säger du och lägger ännu en sockrad persika på tungan. 


Är vi för gamla nu?


Jag tänker på en väg, som slets i stycken. Jag tänker att det kanske går att backa tillbaks till då vägen var hel. Men det krävs två viljor för det, två viljor som är lika starka.



I mina tankar köper jag världens största påse med sockrade persikor till dig. Men när du lägger den första på tungan kan jag inte undvika att se skiftningen i dina ögon, och jag inser alldeles försent; den var den falska sorten jag köpte. 

Smokingfest

I lördags introducerades jag i spexvärlden. Man skulle kalla det en liten smygpremiär (i höst planerar jag nämligen att söka till Var Glad-spexarna, där mina båda bröder är veteraner.) Jag fick i alla fall möjligheten att delta gratis på deras smokingfest och sittning – mot att jag gick ifrån och diskade ett tag. Äntligen fick jag tillfälle att använda min svarta cocktailklänning som hängt orörd i min garderob sedan nyårsafton 2009/2010. Min brors flickvän hjälpte mig med håret, och jag förnekar inte att jag kände mig riktigt tjusig. 

Det var riktigt trevligt, en fin trerättersmiddag med trevligt folk. Trodde det skulle bli aningen jobbigt eftersom jag var det enda nya ansiktet, men det gjorde bara att jag var föremål för ett större intresse och många ville prata med mig. Att lämna festen och få höra: vi ses i höst! från otaliga håll kändes väldigt bra. Nu har jag fått en liten försmak på vad som väntar mig i höst, och jag ser redan fram emot det!

Så här såg jag ut i alla fall!








Tanke 2

Jag börjar så smått önska att jag hade en pojkvän

som jag kunde baka maffiga kladdkakor till

så jag slapp äta allting själv och drabbas av ätångest,

men mest för att få höra de där små orden mellan chokladtuggorna;

"det här var det godaste jag ätit"

även om det antagligen inte är heeelt sant,

men det är sånt jag blir glad av att höra

och det vet han om

Triviala tankar från ett litet torp på landet

En fet rödmyra bestämmer sig för att bestiga min nakna fot. Jag vet att han har hamnat fel och hjälper honom gladeligen ner till djungelgräset med en enkel fingerknäpprörelse. Han landar mjukt på ett maskrosblad och fortsätter sitt målmedvetna arbete. Jag konstaterar att det myllrar av arbetare där nere, ja det är fullkomlig högtrafik. De har invaderat utedasset också. Jag misstänker att de bygger på en rolig överraskning som vi blir tvungna att ta itu med så småningom.
Myror måste vara världens mest osjälviska varelser. De viger sitt liv åt att jobba och slita, och jag tvivlar på att de vet varför. Antagligen ställer de sig inte ens frågan.
Jag lutar mig tillbaka i den förfärligt fula plaststolen, jag är ju här för att vila. Solen tittar fram genom ett flämtande molndis och jag noterar att mamma har somnat ifrån sin korrekturläsning där borta i den blåblommiga vilstolen, trots att hon nyss drack en hel kopp kaffe. Jag sneglar lite åt andra hållet, i gräset ligger mitt till 97 % fullbordade historia c-arbete om de militanta suffragetterna i England. Egentligen hade jag kunnat lämna in det nu som det är, men någonting hindrar mig. Kanske är det de där 3 procenten som jag upplever inte är fullbordade, men jag misstänker att det rör sig om något annat. En vetskap om att detta är mitt sista historiaarbete, och en känsla av att det är lite sorgligt. Jag ritar lite frågetecken runt den där känslan. Vill jag ha mer arbete? Vill jag inte att dessa ändlösa gymnasieläxor ska ta slut? Vill jag vara en liten fet utarbetad rödmyra i ett högtrafikerat djungelgräs, dömd att slava för all framtid? Jag borstar bort känslan, den är alltför svåranalyserad, tänker istället på kladdkakan jag bakade tidigare idag och som ligger och myser under en kökshandduk bredvid den välfyllda kaffetermosen. Jag tror minsann att de ropar på mig.

Tanke 1

Jag känner bara för att krypa långt in i mig själv, kura ihop mig där och inte komma ut förrän allt det här är över.

En månad kvar

Att börja dagen med en joggingrunda är otroligt skönt. Bäst av allt gillar jag att springa på söndagsmorgnarna. Det är så stilla då, som om hela världen höll andan inför den nalkande dagen.

Idag är det den 9e juni, det betyder att det är exakt en månad kvar till min student! Otroligt overkligt. Jag försöker få mina tankar att förstå att turen faktiskt har kommit till mig, men de halkar undan, vet inte hur de ska hantera den överväldigande informationen. I ytterligare en månad vet jag precis hur mitt liv kommer att se ut, jag vet vad jag kommer göra om dagarna, och det är en trygghet i sig. Men om en månad kastar jag mig ut i ovissheten, in i värld där mina egna val sten för sten lägger vägen jag ska gå. Jag sneglar på min studentmössa, minns kicken när jag packade upp den i klassrummet i skolan. Den jublande känslan, pirret, leendet som sträckte sig från öra till öra. Förväntan, glädje, extas!
Jag är inte rädd för vad som komma skall. Tiden är min, friheten väntar på mig!

Evilness of a happy dream

Det var när ett mörker svepte förbi mina ögon som jag insåg att jag höll på att vakna. Mitt nattsvarta rum uppenbarade sig alltmer, men jag envisades med att ha kvar mitt ena ben i min lyckliga drömvärld och hade fortfarande ett leende på läpparna när verkligheten slutligen sipprade in och skoningslöst bände upp mina ögonlock. Sedan låg jag där i mörkret, med ett slocknat leende på läpparna efter lyckan som berövats mig. Det var bara inte rättvist, varför kunde jag inte få vara kvar? Jag förbannade mitt undermedvetna som vävt ihop en så realistisk lyckovärld, en värld som totalt slukat mig utan att jag ens snuddats av onda aningar... Så ondskefullt. Jag blängde ut i mörkret, förbannade det hela tyst inombords, men det behövde komma ut, och plötsligt skar min egen stämma genom mörkerrummet: "Det är inte okej! Man gör inte så!" Om det var till en högre makt jag riktade dessa ord, eller bara till mitt eget undermedvetna som diktat upp och lurat mig med lyckodrömmen, vet jag inte. Men det kändes lite bättre efteråt. Det dröjde inte länge innan jag flöt vidare in i nästa dröm, en dröm jag inte minns något av, men innan dess hann jag tänka flera gånger om: jag hatar lyckliga drömmar. Mardrömmar är hundra gånger bättre, för dem vaknar man med glädje ifrån. Där vaknar man med en lättnad – det var bara en dröm. Det var inte sant, inte sant... bara en dröm.
Men de lyckliga drömmarna, de väcker och förstärker en längtan, och lämnar en endast med en sorg över något man inte har och inte heller kommer att få. Och det där svidande såret som blir kvar efter en sådan dröm, det dröjer sig kvar. Det svider fortfarande. Uuuh.

Show me your hand

Händer... de är så vackra. Och inte bara för att de genom alla sina linjer och märken gör dig till den du är. Nej, de har så mycket att säga, så mycket att berätta. Bara genom att titta på någons hand, försiktigt känna och utforska den, kan man säga en hel del om personen som handen tillhör. En flaga färg under nageln, där har vi en målare. Förhårdnader på fingrarna, en gitarrist. Nedbitna naglar – en drömmare, grubblare eller en nervös person, kanske allt i ett.

Det finns händer jag minns speciellt. En hand var alldeles lagom stor, lagom att lägga sin egen hand i. När den låg i min brukade jag tyst undersöka och fingra på alla de små små ljusa märkena i huden, de som var som små färgavbrott i ett enfärgat landskap: ärr. Somliga bara månader gamla. Och jag strök över de där små märkena, fylld av en blandning av fascination, sorg och ömhet. Jag sörjde över vad handen hade gått igenom, den talade om för mig att den fortfarande hade ont av och till. Men jag beundrade även dess mod, att den vågat att möta den där väggen med full kraft, trots att den vita betongen varslade om den kommande smärtan. Men handen hade ändå gått den till mötes, för att befria sin ägare från förtvivlan, vrede och ångest, och ärren vittnade om att den hade lyckats. Men jag kysste de små märkena, nästan högtidligt, och önskade tyst att de inte skulle bli fler.

Jag minns en annan hand. Den var mycket vacker. Långa smala, rena fingrar. Som om de vore gjorda för att smeka vita pianotangenter tänkte jag. Istället dansade de enkelt över datortangenterna, formandes ord som fick mig att smälta. Den handen hade aldrig varit knuten, hade aldrig mött varken en vägg eller någons käke. Det var en hand som höjts i försvar, för att tafatt skydda sin ägares utsatta kropp mot upprepade slag under många år. Men åh, så vacker den var.

En annan hand var stor, så stor att min lilla hand kunde krypa upp i den och nästan försvinna mellan de trygga fingrarna. Den handen berättade om styrka, men skulle aldrig göra en fluga förnär. Dess fingrar brukade omsorgsfullt föra över ömhet till mina egna, som vid sidan av dem mest liknade tunna, vita kvistar. Och så minns jag även de mörka stråk av blyerts som gömde sig under de breda naglarna efter timmars arbete i ritblocket.

Nästa gång du har en hand i din, utforska den noga. För även om det inte verkar så vid första anblicken, så finns det skönhet i varje hand, och mellan linjerna gömmer sig alltid en berättelse.

RSS 2.0